Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Κρίσιμες αποφάσεις του Eurogroup.

Η αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Στήριξης θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), που καλούνται να λάβουν αποφάσεις σε μία κρίσιμη περίοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ΕΕ. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε έτοιμος για μία αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Στήριξης, υπογραμμίζοντας "πρέπει και θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα".

    Πάντως, ήδη, στο τραπέζι βρίσκονται οι απόψεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο και του Επιτρόπου για τα οικονομικά, Όλι Ρεν, για αύξηση του κεφαλαίου του προσωρινού μηχανισμού στήριξης.

   

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε δηλώσεις του στο γερμανικό Τύπο, επικρίνει τη Γερμανία η οποία απορρίπτει την πρότασή του για αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη ζώνη ευρώ.

    "Εχω καθήκον να υπερασπιστώ το καλό της Ευρώπης" υπογράμμισε ο Μπαρόζο σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, παραμονή της συνόδου των 17 υπουργών Οικονομικών της ζώνης ευρώ, στις Βρυξέλλες.

    "Περιμένω από τους γερμανούς πολιτικούς ηγέτες να δεχθούν το ρόλο της Επιτροπής" τόνισε.

    "Εάν δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για την απόφαση της Γερμανίας και της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ να υπερασπιστούν τη σταθερότητα στη ζώνη ευρώ", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει, κατά την άποψη του Μπαρόζο, "όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και το καθήκον να ενημερώσει τους ευρωπαίους πολίτες γι΄αυτό που πιστεύουμε ότι είναι σωστό".

    Ωτσόσο, ο αντικαγκελάριος Γκίντο Βεστερβέλε επέμεινε ότι η κυβέρνηση δε βλέπει "προς το παρόν να υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του Ταμείου αυτού".

    "Δεν κατάλαβα τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο", τόνισε ο Βέστερβέλε σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν, χθες, στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου