Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Χάος στις πολεοδομίες με τους ημιυπαίθριους.



Πηγή:www.capital.gr
Οργανωτικό αλαλούμ προβλέπεται ότι θα επικρατήσει από τις αρχές του νέου έτους στις πολεοδομίες εξαιτίας της εφαρμογής του νομοσχεδίου «Καλλικράτης», με το οποίο επιδιώκεται ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών του κράτους.

Όπως επισημαίνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, Νίκος Ζυγούρης ένα από τα βασικότερα προβλήματα που μαστίζει σήμερα τις πολεοδομίες, η διαφθορά, δεν πατάσσεται μέσω του Καλλικράτη.

«Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης, κάθε δήμος θα πρέπει εφεξής να διαθέτει πολεοδομικό γραφείο. Το ζητούμενο όμως, είναι οι Πολεοδομίες να ελέγχονται από τις 13 Νομαρχίες και όχι από τους δήμους, να μην ελέγχονται δηλαδή από τους δημάρχους» σημειώνει.

Με άλλα λόγια, τα κρούσματα διαφθοράς, όπως και η υποστελέχωση θα εξέλειπαν εάν οι πολεοδομίες και τα κατά τόπους γραφεία τους ελέγχονταν από τους 13 μικρούς «πρωθυπουργούς».

«Επί παραδείγματι, θα μπορούσαν να λειτουργούν τέσσερα-πέντε πολεοδομικά γραφεία στην Αθήνα, τα οποία να λειτουργούν με μέριμνα της δημοτικής αρχής, αλλά να ελέγχονται από την περιφέρεια Αττικής» αναφέρει ο κ. Ζυγούρης.

Πριν από περίπου ένα μήνα ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χρήστος Σπίρτζης σημείωνε ότι τα διαρθρωτικά, οργανωτικά, λειτουργικά, αλλά και νομοθετικά προβλήματα των πολεοδομικών γραφείων θα διογκωθούν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», καθώς τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας θα πρέπει να διπλασιαστούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» θα πρέπει κάθε δήμος να διαθέτει πολεοδομικό γραφείο, δηλαδή ο αριθμός τους θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 325 από 162.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου