Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ύποπτα παιχνίδια με τους οίκους αξιολόγησης.

Παραμονές Χριστουγέννων ο “άγιος Βασίλης” των αγορών χτύπησε δύο φορές στην “αχίλλειο πτέρνα” της ευρωζώνης: προειδοποιήσεις υποβάθμισης για Ελλάδα και Πορτογαλία από τους Οίκους αξιολόγησης Moody΄s και Fitch.

Σχεδόν στο κλείσιμο των αγορών, λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές, η τρόικα των Οίκων αξιολόγησης κινήθηκε και πάλι, μόλις λίγα 24ωρα μετά τη δραματική υποβάθμιση της Ιρλανδίας και την προειδοποίηση – απειλή για την Ισπανία, διαμορφώνοντας κλίμα εφιαλτικών προσδοκιών για το άνοιγμα του 2011 στη ζώνη του ευρώ.

Η παρέμβαση της “τρόικας” των Οίκων αξιολόγησης αποδείχθηκε τόσο ισχυρή ώστε να εξισορροπήσει και να ξεπεράσει την θετική επίδραση της δήλωσης της Κίνας στο ίδιο χρονικό διάστημα, ότι θα υποστηρίξει την ευρωζώνη στην αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους!

Το επιτελείο της ΕΚΤ έχει τεθεί επί ποδός πολέμου καθώς οι εξελίξεις αυτές προδικάζουν νέο κύκλο ισχυρών πιέσεων των αγορών κεφαλαίου μετά τις γιορτές, σε ένα περιβάλλον που κυβερνήσεις και τράπεζες είναι υποχρεωμένες να βγουν στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια δεκάδων δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η κατάσταση που αναμένεται να διαμορφωθεί τον Ιανουάριο δεν αποκλείεται να προκαλέσει τη σύγκλιση νέας έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τη λήψη μέτρων εκτόνωσης της πίεσης.

"Οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής έχουν αφήσει ανοικτά όλα τα επίμαχα για τις αγορές θέματα..." παρατηρεί παράγοντας της Κομισιόν στο “Κεφάλαιο”.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου