Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Πουλάει χρυσό το ΔΝΤ.

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα πωλήσεων χρυσού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, όπως ανακοινώθηκε επίσημα αργά χθες το βράδυ, το οποίο είχε εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου τον Σεπτέμβριο του 2009.

Το πρόγραμμα αφορούσε την πώληση 403,3 τόνων χρυσού από τα αποθέματα του οργανισμού, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι -τον Απρίλιο του 2008- το ΔΝΤ προέβλεπε ως μέση τιμή για την πώληση της συγκεκριμένης ποσότητας τα 850 δολάρια η ουγκιά, το ράλι ωστόσο των τιμών του μετάλλου (η μέση τιμή spot στο Λονδίνο διαμορφώνεται μέχρι στιγμής φέτος σε 1.221,78 δολάρια/ ουγκιά) αφενός αποτέλεσε ευνοϊκή συγκυρία για το ΔΝΤ, καθώς δεν στάθηκε ικανό να περιορίσει τη ζήτηση, η οποία αποδείχθηκε ισχυρή, κυρίως από πλευράς κεντρικών τραπεζών.

Πάνω από το 50% των 403,3 τόνων χρυσού του ΔΝΤ πωλήθηκε, σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις, στις κεντρικές τράπεζες της Ινδίας, της Σρι Λάνκα, του Μαυρίκιου και του Μπαγκλαντές.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος πωλήσεων από το ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει υποστηρικτικά ως προς την άνοδο των τιμών του μετάλλου. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley για τα μέταλλα, Peter Richardson, σχολιάζει σε ξένα μέσα πως «το γεγονός ότι η ποσότητα αυτή ‘βγήκε από τη μέση’ θα εκληφθεί ως θετική εξέλιξη από την αγορά».

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν υπάρχουν νέοι πωλητές σε αναμονή», προσέθεσε ο ίδιος, «ωστόσο οι κεντρικές τράπεζες κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να είναι καθαροί αγοραστές».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου